Τρίτη , 23 Απριλίου 2024

Άγιος Δημήτριος: Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης

Συνεπής στις δεσμεύσεις του ο Δήμος Αγίου Δημητρίου εξέδωσε το δεύτερο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο οποίος συντάχθηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δηλαδή τις κατευθυντήριες οδηγίες και παραμέτρους του GRI (Global Reporting Initiative), παραμένοντας πιστός στις αρχές της αντικειμενικότητας και συμμετοχικότητας, αφού για ακόμα μια φορά τα ουσιαστικά θέματα της δημοτικής ζωής που αναδείχθηκαν, προήλθαν από τους ίδιους τους πολίτες.
Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου παραμένει η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που προχωράει σε αυτή την πρωτοβουλία όσον αφορά στα θέματα της Βιωσιμότητας. Συντάσσει και δημοσιεύει το δεύτερο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης έχοντας υιοθετήσει επίσημα τις 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, βάσει των οποίων ο Δήμος Αγ. Δημητρίου δεσμεύτηκε να λειτουργεί κατά της διαφθοράς, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την εργασία και το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, υπάρχει πλήρης εναρμόνιση των δράσεων, της λειτουργίας και των έργων του Δήμου Αγίου Δημητρίου με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ (SDGs).
Στο πλαίσιο της δέσμευσης με τις κατευθυντήριες οδηγίες του GRI για τη σύνταξη του Απολογισμού, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου απευθύνθηκε, όπως και στον προηγούμενο απολογισμό, σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του, όπως πολίτες, εργαζόμενους του δήμου, συνεργάτες, προμηθευτές, φορείς και συλλόγους, με στόχο να διαπιστωθούν και να συναποφασιστούν τα ουσιαστικά θέματα που χρήζουν προτεραιότητας. Για ακόμη μια φορά, η ανάδειξη των ουσιαστικών θεμάτων οδήγησε στην χάραξη των πέντε πυλώνων της στρατηγικής του Δήμου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Η διακυβέρνηση και η οικονομική βιωσιμότητα, το περιβάλλον, η κοινωνία, οι βιώσιμες υποδομές και οι εργαζόμενοι αποτελούν το πλαίσιο ανάλυσης, μέτρησης, καταγραφής επιδόσεων και αναφοράς των πεπραγμένων σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη στα όρια του Δήμου Αγ. Δημητρίου. Εξάλλου, από τον προηγούμενο απολογισμό, οι πυλώνες αυτοί αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία βιώσιμων στρατηγικών, όσον αφορά σε όλες τις πτυχές της δημοτικής ζωής, συμβάλλοντας έτσι σε μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη πόλη για όλους.
Η Δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος μας αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και εμείς έχουμε αναγνωρίσει τον καίριο ρόλο του Δήμου στη μεταμόρφωση του κόσμου μας μέσα από τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Θέτουμε στόχους, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας και μετρούμε τις επιδόσεις και επιδράσεις μας σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσηλωμένοι στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών».

Δείτε ακόμα

Νέα Σεμινάρια Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων ΗΛΙΟΣ

Τα σεμινάρια ξεκινάνε την Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2023 και απευθύνονται στους γονείς παιδιών των παιδικών …