Τρίτη , 16 Απριλίου 2024

Πέντε προτάσεις του Βασίλη Σπανάκη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

 

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, είναι το πιο φιλολαϊκό φορολογικό νομοσχέδιο και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Είναι μια βάση για την Ελλάδα του αύριο» είπε ο κ. Σπανάκης μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Σ/Ν«Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» και στη συνέχεια κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης:

1) Συμμετοχή εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιτροπή που θα εξετάσει και θα επαναπροσδιορίσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Σπανάκη έγινε ήδη αποδεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό.

2) Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για αναδρομικές αποδοχές από μισθούς και συντάξεις, για φορολογητέο ποσό αθροιστικά μέχρι και 100 €.Όπως εξήγησε ο κ. Σπανάκης, «με την προτεινόμενη διάταξη περιορίζεται το διοικητικό κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες και τους επαγγελματίες λογιστές, φοροτεχνικούς, μειώνεται η επιβάρυνση του συστήματος που υποδέχεται τις δηλώσεις  ηλεκτρονικά, απελευθερώνονται οι ανθρώπινοι πόροι στην φορολογική διοίκηση που απασχολούνται για την παραλαβή και εκκαθάριση των δηλώσεων και δεν υπάρχει ουσιαστικό δημοσιονομικό κόστος, δεδομένου, ότι για τις αποδοχές αυτές έχει ήδη διενεργηθεί  παρακράτηση φόρου στην πηγή».

3) Μειώσεις φόρων για ιατρικές δαπάνες εξωσωματικής γονιμοποίησης. « Προτείνω το ποσό του φόρου να μειώνεται κατά 10% για ιατρικάκαι νοσοκομειακά έξοδα εξωσωματικής γονιμοποίησης, δηλαδή για τις αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς, γυναικολόγους, μαιευτήρες, για τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές κ.α., κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ως άνω δαπάνες να συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρου υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιηθεί στο 100% με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, κάτι που θα έρθει και θα χτυπήσει στη βάση τη φοροδιαφυγή», διευκρίνισε ο κ. Σπανάκης.

4) Εξέταση της δυνατότητας να ενταχθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί στο άρθρο 22 παράγραφος 2, βάση του οποίου τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των αγροτικών συνεταιρισμών του ν.4384/2016, φορολογούνται με συντελεστή 10%, εφόσον το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας.

5) Επέκταση του leasing και σε ιδιώτες (μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους) πέρα από ελεύθερους επαγγελματίες. «Κάτι τέτοιο θα κάνει καλό στην οικονομία και την ίδια στιγμή θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», τόνισε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …