Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της στο μεταναστευτικό

“Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρωτίστως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό”


Μήνυμα προς την Άγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές, γιατί έχει τη δυνατότητα, και να μην εκμεταλλεύεται  το μεταναστευτικό για τις δικές της γεωπολιτικές επιδιώξεις έστειλε την Παρασκευή ο Κυριακός Μητσοτάκης κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γενικού Γραμματέα του Μέρα25 Γιάνη Βαρουφάκη για το μεταναστευτικό, και συγκεκριμένα στο αίτημά του να κλείσει το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό πιθανότατα θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, υπογραμμίζοντας ότι είναι «θέμα ευρωπαϊκής κλίμακας που απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση». Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα ζητεί να επικαιροποιηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για να δεχθεί η Άγκυρα επιστροφές και από την ενδοχώρα.

«Αλλάζει ο τρόπος παροχής ασύλου» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. Ανακοίνωσε ότι μεταξύ των μέτρων που θεσπίζει η κυβέρνηση είναι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όλους όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Επίσης, δε θα θεωρούνται ευάλωτες ομάδες όσοι επικαλούνται μετατραυματικό στρες, ενώ η Ελλάδα θα καταρτίσει κατάλογο των ασφαλών χωρών καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι 20.000 άτομα θα μεταφερθούν άμεσα από τα νησιά σε 10 περιφέρειες της χώρας και θα εγκατασταθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες και ασφαλείς υποδοχές.

Επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι θα ενισχυθούν οι περιπολίες του λιμενικού στα θαλάσσια σύνορα, αλλά και τον Έβρο, ενώ για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου θα προσληφθούν 453 άτομα.

Βάλλοντας κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ o πρωθυπουργός σχολίασε ότι σε μια τετραετία είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές παράτυπων μεταναστών και οι περισσότερες από αυτές ήταν εθελοντικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση βρήκε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου με βάση τα στοιχεία Αυγούστου.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρωτίστως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό. Το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί και μετανάστες απ την υποσαχάρια Αφρική. Σύρου είναι μονό το 2%. Η πλειονότητα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη» σημείωσε.
Πηγή: skai.gr

 

Δείτε ακόμα

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ανάβει το «Δέντρο της Αγάπης», στο Παλαιό Φάληρο

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 19:00 θα ανάψει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο «Δέντρο της Αγάπης» , …