Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Σε αυτεπάγγελτη έρευνα στα γραφεία της διοίκησης πέντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.  Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έφοδος πραγματοποιήθηκε και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σιγή ιχθύος τηρεί η ανεξάρτητη αρχή καθώς σε επικοινωνία του Capital.gr με στελέχη της δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία, περιοριζόμενα να δηλώσουν πως θα ενημερωθούμε αργότερα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες δεν αποκλείεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού να εκδώσει σχετική ανακοίνωση σήμερα ή αύριο.

Τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζήτησαν από τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη να σταματήσουν επί τόπου να εργάζονται και να απομακρυνθούν και εν συνεχεία άρχισαν να ερευνούν το χώρο εργασίας, με τη διαδικασία να διαρκεί περίπου 5 ώρες. Οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησαν και πήραν έγγραφα, ενώ οι έλεγχοι επεκτάθηκαν σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές -ακόμη και τους προσωπικούς- που βρίσκονταν στα γραφεία των τραπεζικών στελεχών, καθώς και σε προσωπικά αντικείμενα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των τραπεζών με δεκαμελή κλιμάκια αποσκοπεί στον έλεγχο για την ύπαρξη στοιχείων (πχ. ανταλλαγή mail) που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών για εναρμονισμένες πρακτικές στις χρεώσεις που επιβάλλονται στις τραπεζικές συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι αιχμές για εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των τραπεζών είχε απευθύνει προς τους τραπεζίτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 11ου Risk and Compliance Forum που είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα. Τότε ο υπουργός Ανάπτυξης είχε καλέσει τις τράπεζες να έχουν ευήκοα ώτα στην κοινωνία και είχε πει χαρακτηριστικά ότι θα διερευνηθεί εάν ισχύουν φήμες περί συνεννόησης των τραπεζών για την επιβολή ενιαίων χρεώσεων. Μετά την παρέμβαση του υπουργού είχε ακολουθήσει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολούθησαν οι ανακοινώσεις των τραπεζών για τη μείωση συγκεκριμένων χρεώσεων.

Τι δήλωσαν τραπεζίτες στο Reuters

“Μας κυνηγάνε για τις τραπεζικές χρεώσεις” δήλωσε τραπεζίτης στο Reuters σχολιάζοντας την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και συμπλήρωσε “δεν μας επέτρεπαν να φύγουμε από το κτήριο και αντέγραψαν τους σκληρούς δίσκους από όλους τους υπολογιστές. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι για να ανησυχούμε.”

“Ήταν μια ταυτόχρονη έφοδος σε όλες τις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να ελέγξει τις προμήθειες που χρεώνουμε στις πιστωτικές κάρτες, τα ATM κτλ. καθώς ψάχνουν να ανακαλύψουν αν υπήρχε κάποια συνεργασία μεταξύ των τραπεζών όσον αφορά την τιμολόγηση” δήλωσε άλλος τραπεζίτης. Συμπλήρωσε ωστόσο “Δεν πιστεύω ότι θα ανακαλύψουν κάτι.”

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …